As of 28 December, 2007

Submission by the Government of Japan
On the Annex to the Decision of Open-Ended Working Group VI/16
Regarding the Interpretation of paragraph 5 of Article 17 of the Basel Convention

In response to the request set out in paragraph 6 of the OEWG Decision VI/16
regarding the interpretation of paragraph 5 of Article 17 of the Basel Convention
(hereinafter referred to as “the Convention”), the Government of Japan would like to

submit the following comments on the annex to the said decision.

1. () Regarding paragraph 2, Japan would like to replace the proposed text with the
same wording of the operative paragraph 1 of the OEWG Decision IV/16.
Alternatively, we would maintain the proposed text with choosing “affirm”
instead of “agree” at the beginning of this paragraph and with deleting
“established practices of’ and “the matters of substance relating to” from the
proposed text.

(ii) Therefore, the whole paragraph should read as follows:

“Affirms that Article 31 of the Vienna Convention on the Law of the Treaties
constitutes a sound basis for resolving issues of general interpretation”; or,
“Affirms that interpretation of treaties should be resolved in accordance with
international law, including Article 31 of the Vienna Convention on the Law of
Treaties”.

(iii) The reason is as follows: Since it is universally accepted that interpretation
of treaties should be resolved in accordance with international law regardless
of the matters of substance or that of technicality, we therefore consider it
appropriate to start this paragraph with “affirms” instead of “agrees” and to
delete “the matters of substance relating to”. As for the “established
practices”, it is fully recognized that international law includes them. We
should thus use the term “international law” which is more comprehensive.
Furthermore, we prefer to replace the whole proposed text with the same
wording of the operative paragraph 1 of the OEWG Decision VI/16 since the
latter has the same meaning of the proposed text with the above-mentioned

changes.

2. Regarding paragraph 4, we should delete “and application” in the 2nd line. Since
the problem lies on the interpretation of paragraph 5 of Article 17 of the
Convention, the “application” of the said paragraph should not be included.



3. Regarding paragraph 5, we consider that Alterative 3 is most appropriate with the

following reasons:

() First of all, it should be noted that this paragraph does not intend to
challenge the existing procedure of the Conference of the Parties of the
Convention. The intention of this paragraph is to set an extra condition to
make the so-called “subsequent agreement” on the interpretation of
paragraph 5 of Article 17 serve validly as an aid to reach an agreement on
the interpretation of paragraph 5 of Article 17.

(i1) When a decision on the interpretation of a treaty is taken by the Conference
of the Parties after the treaty comes into force, such decision may constitute
the “subsequent agreement” as set forth in the Vienna Convention of the
Law of the Treaties under certain circumstances and conditions. Taking
into account the views expressed by UNOLA as set out in
UNEP/CHW/OEWG/6/INF/Add.1, any “subsequent agreement” regarding
the interpretation of the treaty “must be drafted in such a manner to ensure
the consent of all Parties”. @ UNOLA further elaborated that the
(subsequent) agreement would only enter into force upon the deposit of
instruments by each and every party or only when no objection to the
agreement is expressed within a limited consultation period among the
Parties. This indicates that if a decision regarding an interpretation of a
treaty is adopted by a majority and not by the consent of all the parties, the
decision would not be considered as a valid agreed interpretation of a treaty
and thus, it would not constitute the “subsequent agreement” as set forth in
the Vienna Convention of the Law of the Treaties. From this point of view,
Alternative 3 which demonstrates “no objection to the agreement” is most
appropriate.

(ii1) We would also like to reiterate that, if the Contracting Parties makes a
decision to adopt the “fixed-time approach” for the interpretation of
paragraph 5 of Article 17, such decision would imply a substantive
amendment to the original text of the paragraph. Therefore, fundamentally,
such decision should be made in accordance with the amendment procedure
of the Basel Convention and could be imposed only to the Contracting
Parties which accept that amendment. We believe that the decision could
be made at a COP meeting legitimately only when all the Parties to the

Convention do not oppose it.

4. Regarding paragraph 6, we support Alternative 1 with the so-called “current-time



5.

6.

approach”. The reason why Alternative 2 and 3 are not acceptable to us has
already been elaborated and circulated as CRP 1 of OEWG 6 (see attached).

Regarding paragraph 7 and 8, the phrase “in the application of” is not acceptable
for us. The reason is already elaborated in the above paragraph 2 of this
comment. This phrase confuses the issue of interpretation with that of
application, which is contrary to the purpose of the consultation undertaken since
COP 8 (2006) on the interpretation of paragraph 5 of Article 17. We should also
recall to the title of Decision COP VIII/30: “Addressing the interpretation of
paragraph 5 of Article 17 of the Basel Convention.”

Regarding paragraph 9, we propose the following in order to outline the intention
of this paragraph:

“Determines that this decision, which is the reflection of the agreement of all the
Parties to the Basel Convention and is adopted without objection, shall
constitute a subsequent agreement in the sense used in paragraph 3 (a) of
Article 31 of the Vienna Convention on the Law of Treaties:;

(End)



United Nations ' UNEP/CEW/OEWG/6/CRP.1
Environment 3 September 2007

Programme - English only

Open-ended Working Group of the Basel Convention

on the Control of Transboundary Movements of

Hazardous Wastes and Their Disposal

Sixth session ' i

Geneva, 3-7 September 2007

Agenda item 8 (d)

Legal and compliance matters: addressing the interpretation
of paragraph 5 of Article 17 of the Convention

Interpretation of paragraph 5 of Article 17 of the Basel Convention

Submission by Japan.

' The annex to the present conference room paper contains a submission by Japan on the
interpretation of Article 17 of the Basel Convention. It is presented as subnntted and has not been
formally edited by the Secretariat. . ;

K0730236 030907



" UNEP/CHW/OEWG/6/CRP.1 -

_Annex
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. Submission by the Government of Japan : _
Regarding the interpretation of paragraph 5 of Article 17 /
' of the Basel Convention

In response to the mvitation set forth in paragraph 3 of ‘the Decision VIII/30 adopted at the 8"
Conference of the Parties to the Basel Convention, the Government of Japan submits the foilowing
' comments regarding the interpretation of paragraph 5 of Article 17 of the Basel Convention. :

While acknowledging the fact that there are different views concerning the interpretation of the
“expression “who accepted them™ in paragraph S of Article 17 of the Basel Convention, Japan wishes to
emphasize again that the so-called “current-time approach” should be applied to the interpretation of the said
paragraph and such interpretation should be confirmed at the formconnng Confcrcnce of the Parties with the

followmg reasons:

»  Japan would hke to reca]l once again the view forwardcd by the UN Office of Legal Affairs (Uh OLA)
in its correspondence of 8 March 2004 addressed to the Executive Secretary of the Basel Convention as
contained in UNEP/CHW/OEWG/6/INF/9/Add.1, which indicated that in case of the Basel Convention
where it is silent or ambiguous on the matter, the practice of the Secretary-General is to apply the
Hcurrent-time appmach” !

> Japan is also aware that some Conh'actmg Parties insist that ri ght of interpretation of a treaty would lie-
not in the UN OLA but in Contracting Parties and that it would be possible to agree on a common
interpretation such as the “fixed-time approach” by making a decision at a COP mecting. However,
Japan thinks it inappropriate to agree on the “fixed time approach” for the following reasons:

(i) The “fixed-time approach” (either in the first or the second variation of such approach as stated
in UNEP/CHW/OEWG/6/15) premises the idea that the term “accepted” stipulated in paragraph
5 of Article 17 of the Convention should be regarded as “adopted” As the Vienna Convention on
the Law of the Treaties clearly sets out in the relevant provisions (see paragraph 1(b) of Article 2
and paragraph 1 of Article 9), the term “accept” differs from the term “adopt” in its definition.
' Paragraph 3 of Article 17 of the Basel Convention uses the terms “adopt” and “accept” correctly
.in accordance with the definition set forth in the said paragraphs of the Vienna Convention. The
“fixed-time approach” demands to interpret these two terms differently in the context of the same
Article and it is unreasonable. -

(i) As for the case of the second variation of the “fixed-time approac ”_as stated in 10(b) in
- UNEP/CHW/OEWG/6/15, it is more problematic. According to the second variation of the
“fixed-time approach”, the amendment would enter into force when the Depositary receives
instruments of ratification from more than three-fourths of the Parties to the Convention whose
denominator is based on the number of the Parties at the time of the adoption of the amendment,
without differentiating the instruments by the States which were already Parties when the
. amendments were adopted from the instruments by the States which has become Parties after the
amendment. Therefore, according to this approach, the denominator is based on the number of
the Parties at the time of “adoption” of the amendment (1995), while the numerator is based on
the number of the current Parties who “ratified” it (2007) including those who became Parties to
the Basel Convention after the adoption of the amendment. This case is quite illogical as the
. terms “Parties having accepted them[amendments]” stipulated in paragraph 5 of Article 17 and
the terms “the Parties who accepted them[amendments]” in the same paragraph should be
regarded as having the same meaning if they are read naturally. We are not aware of any
precedence of interpretation like the second variation of thc “fixed-time approach” and we think

it inappropriate to agree on such interpretation.
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(iii) Furthermore, if the Contracting Parties would make a decision at a COP meeting to adopt a
different interpretation of the said paragraph such as the “fixed-time approach” (either in the first
or the second variation of the approach as described in UNEP/CHW/OEWG/6/15), such decision
would imply a substantive amendment to the original text of paragraph 5 of Article 17 of the
Basel Convention. We are fully aware that the Vienna Convention on .the Law of Treaties
foresees subsequent agreement between the Parties regarding the interpretation or the application
of a treaty or its provisions be taken into account in interpreting the treaty and that such
agreement is sometimes made without formal amendment procedures. However, it must be
pointed out that such subsequent agreement could be made without undertaking amendment
procedures only for technical or procedural matters. As for substantive matters, such agreement
should be made through the amendment procedure. Making a decision to take the “fixed-time
approach” for paragraph 5 of Article 17 is not a technical or procedural matter because there is
ambiguity for the interpretation of that paragraph and the “fixed-time approach” would make a
substantive change on the interpretation. Therefore making a decision to take the “fixed-time
approach” is deemed to be a substantive amendment to the original text of the said paragraph and
such amendment should be made in accordance with or, at least, in proportion to the procedure
of Article 17 of the Basel Convention which provides that the Parties shall make every effort to
reach agreement by consensus. ; : '

(End)




